La Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Monòver acaba de publicar un estudi d’investigació que aborda la vida dels tretze monovers deportats als camps nazis. El llibre reconstrueix, a través dels arxius nacionals i internacionals, la vida d’aquestes persones abans, durant i després del seu captiveri. A més, les biografies dels personatges principals estan emmarcades dins d’una narració històrica lineal, la qual ens ajuda a comprendre el context que va permetre l’ascens del feixisme i el nazisme.
La recerca en qüestió ha estat realitzada pels historiadors Guillem Llin Llopis i Ferran Díaz Poveda. La publicació ha estat finançada integrament per la Regidoria de Memòria Històrica, i s’emmarca dins de la política de recuperació de testimonis de les víctimes directes de la dictadura franquista. En conjunt, es tracta d’una recerca molt completa que aporta nous coneixements, des de la historiografia local, a l’estudi global de la deportació republicana als camps de concentració del III Reich.
La Regidora de Memòria Histórica, Júlia Tortosa, es mostra molt satisfeta amb aquest treball que “salvaguarda la memòria d’alguns dels monovers que van patir la repressió fora de les nostres fronteres”. Considera, a més, que “estem davant d’una valuosíssima aportació que intenta pal·liar l’absència del reconeixement del patiment, el dolor i les injustícies que van haver de suportar les víctimes del feixisme” .
Així mateix, l’alcalde del municipi, Alejandro García, apunta que “el camí de la recuperació de la nostra memòria històrica més recent no està exempt d’entrebancs Per tant, caldrà ser perseverants i meticulosos, com ho és l’estudi que ara editem”.
La presentació del llibre es portarà a terme quan la situació sociosanitària ho permeta. En qualsevol cas, s’informarà pels canals oficials de l’esdeveniment.