El pròxim 6 de març es commemora la fita en la qual es va enlairar el primer avió cap a l’exili des del Fondó de Monòver

Així, des de l’Ajuntament de Monòver s’ha previst recordar l’efemèride amb la difusió d’un vídeo en el qual Loren Amat, Regidor de Turisme i Patrimoni, Júlia Tortosa, Regidora de Memòria Històrica i Ferran Díaz, tècnic de Patrimoni, expliquen el projecte que s’ha dut a terme des del consistori en aquesta matèria.

A més a més, al muntatge audiovisual s’inclouen declaracions dels Comissaris de l’exposició “Llapis, paper i bombes”, la qual va cedir la Universitat d’Alacant a l’Ajuntament de Monòver. “Aquesta mostra l’hem utilitzada parcialment per a fer una exposició permanent al refugi de El Fondó”, explica Júlia Tortosa.

El vídeo comptarà amb la participació de Save the Children, els quals també han cedit permanentment dibuixos fets per xiquets que han patit la guerra de Síria, així com declaracions dels arquitectes que han fet les darreres intervencions al Fondó.

De fet, Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, apunta que “des de fa més de 100 anys Save the Children treballa cada dia amb milions de xiquets i xiquetes que han fugit d’una guerra i que es troben en camps de refugiats arreu el món i que l’única cosa que han viscut des que van nàixer són bombes, pobresa i misèria”.

“Per a nosaltres, -apunta Hernández-, és un honor contribuir a esta exposició amb el que millor sabem fer: parlar de drets dels xiquets i xiquetes i visibilitzar en quins països no s’estan respectant aquests drets. La millor forma d’evitar una nova guerra és conèixer els horrors que han suposat les anterior, especialment per a la infància”.

Per altra banda, el procés de museïtzació del Fondó “està en marxa des de fa bastant de temps”, assegura la regidora. “Hem rebut una subvenció de Presidència, gràcies a la qual hem fet una sèrie de millores a la pedania. Així mateix, vam posar una rèplica del Dragon Rapide, vam arreglar l’escaleta i vam posar una cartellera senzilla”.

A continuació, “hem rebut una subvenció de la Conselleria de Turisme, mitjançant la qual hem fet una segona intervenció que consisteix en la col·locació d’uns ‘hitos’ grans amb els quals es donen molts més detalls sobre els fets històrics que van passar allà i es fa una fusió entre l’arquitectura de tipus industrial i l’entorn urbà”.

També es va arreglar el refugi, es va posar un passamans, llum… i dibuixos de les mostres esmentades “per a conscienciar als visitants, però no solament dels fets històrics passats allà, sinó per a establir vincles entre el passat i el present, entre ambdues guerres, totes dues vistes des de la mirada dels més menuts”, informa.

Aquesta fase va acabar a finals de 2020, encara que “no es va poder mostrar al públic a conseqüència de la pandèmia”, anuncia Tortosa.

L’objectiu d’aquest projecte és, segons explica la regidora de Memòria Històrica, “la creació d’un espai atractiu i cohesionat per al visitant”.

La següent fase està prevista per a enguany, assegura, “amb la segona part de la subvenció de la Conselleria de Turisme i consistirà en posar-li contingut a l’Escoleta del Fondó”.

Així, s’acabarà la biblioteca que s’està duent a terme a la primera planta de l’edifici, es posarà un ‘timeline’ i uns audiovisuals que contextualitzen la Història.