Matí històric el que s’ha viscut hui a la ciutat de Monòver.
I és que, l’altar major de l’antic Convent de Caputxins de la ciutat ha estat testimoni d’excepció de la signatura d’un contracte de cessió per part del Bisbat d’Oriola-Alacant a favor de l’Ajuntament de Monòver.
Molts anys després de l’inici de les negociacions, hui, dijous, 24 de novembre, al voltant de les 11:30h, s’ha dut a terme la firma d’aquests documents entre D. Alejandro García, Alcalde de Monòver, i D. Vicente Martínez Martínez, Vicari General de la Diòcesi d’Oriola-Alacant, en representació del Bisbat d’Oriola.
El conveni explica que, fruït d’aquesta cessió, l’Exconvent passa a formar part de l’inventari de béns de l’Ajuntament de Monòver, per tal d’incorporar-lo al Patrimoni Històric Cultural del municipi.
Així, el Bisbat d’Oriola-Alacant ha renunciat al dret de propietat de l’immoble i reconeix el seu ple domini a l’Ajuntament de Monòver.
En l’acte ha estat present, Lorenzo Amat, regidor de Patrimoni, així com Marcial Poveda Peñataro, Cronista Oficial de Monòver, i representants de Xinosa, amb Fran Palomares al capdavant.
Cal remarcar que l’Exconvent està qualificat com a Bé de Rellevància Local i Bé d’Interés Cultural (BIC).
Lorenzo Amat, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Monòver, ha agraït a D. Vicente Martínez la seua presència per tal de “posar fi a tants anys de treball amb el procés de negociació”. A nivell local, “agraesc a Xinosa, l’Associació de Defensa del Patrimoni, la seua implicació, ja que gràcies a aquest col·lectiu va començar un moviment de recuperació de l’Exconvent, per a evitar que es deteriorara més i, juntament amb l’Ajuntament i el Bisbat, ha fet possible que ara acabem un procés, el qual suposa el punt de partida per a començar un altre”. A més, ha tingut paraules cap a Marcial Poveda Peñataro, Cronista de Monòver, “perquè també ha treballant en aquest sentit”, així com la tasca “de tots els cures-pàrrocos que han passat per Monòver, els quals han donat suport a l’Ajuntament de Monòver”.
Des d’ara endavant, el següent pas a seguir serà “la constitució d’una Comissió Mixta per a posar en marxa les obres de restauració i tot el que calga per a evitar que caiga l’edifici i poder, així, donar-li ús”, com ha apuntat Lorenzo Amat.
Per una banda, la capella de Sant Josep tindrà un ús religiós, mentre que la nau central s’utilitzarà per a actes culturals.
Alejandro García, Alcalde de Monòver, ha remarcat la “gran tasca de Loren Amat, qui més ha treballat en l’Ajuntament per a aconseguir aquest resultat, després de moltes gestions”. Per a García, “aquest és un edifici molt important i és prioritari per a nosaltres que ara siga de l’Ajuntament i se li puga donar un ús cultural”. Es tracta d’un edifici de tres segles d’antiguitat i “té el valor suficient per a fer l’esforç que siga necessari per a mantenir-lo”. Xinosa, “ha fet un treball rellevant i considere fonamental que a cada població haja una associació d’aquestes característiques que es preocupe tant pel seu patrimoni”.
Ara s’obri un camí, mitjançant el qual “caldrà treballar amb força per a aconseguir els fons necessaris per a la seua restauració”.
Finalment, Vicente Martínez, Vicari General de la Diòcesi d’Oriola-Alacant, ha destacat que “per part del Bisbat, ens hem esforçat per a arribar a aquest moment, ja que és important que aquesta joia es mantinga i, per això, necessitem unir esforços, inquietuds i projectes. Per tant, amb aquesta comissió intentarem col·laborar per a mantenir-ho com es mereix”. Així, des del Bisbat “estem molt contents per assumir amb vosaltres aquest repte”, com ha especificat.
Aquest és “un dia de celebració”, com ha indicat el Vicari General, qui ha agraït “l’esforç, la inquietud i la preocupació d’autoritats i col·lectius pel sentiment de recuperació d’un patrimoni religiós i cultural important com és l’Exconvent”.
Per la seua banda, Fran Palomares, president de Xinosa, visiblement emocionat, ha destacat que “aquest és un important inici, amb el qual canviar una postura negativa que teníem en aquest poble de que ‘tot se’ns queia’, sempre recordant els temps passats com a millors”.
Amb aquest fet de hui, com ha destacat Palomares, “Patrimoni ha donat la volta i estem recuperant una cosa que sempre havíem pensat que perdríem. Fa deu anys no hauríem imaginat que arribaríem a aquest acord per a iniciar les tasques de restauració”. Des de Xinosa “seguirem lluitant com sempre: fent propostes i donant vida a aquest espai de manera cultural i, sobretot, donant suport perquè la població de Monòver decidesca què fer en aquest espai, en conseqüència i de la millor manera possible”.
Per tot això, “seguirem damunt, pendent, perquè aquest projecte siga rendible culturalment i beneficiós per a la nostra societat”. Xinosa considera que “la població respondrà com fins a ara, d’una manera important i donant suport a aquest projecte, perquè també ho reclama. De seguir, la societat monovera donarà suport i proposarà l’ús d’aquest immoble”.
En el conveni que s’ha signat hui, l’Ajuntament de Monòver s’ha compromés a elaborar un Plan Director, en un termini de 24 mesos, el qual especifique les patologies de l’edifici i recomane per on començar a evitar un major deteriorament. En aquest termini, es constituirà una Comissió de Seguiment, amb tres representants del Bisbat i altres tres de Monòver. Amat ha especificat que hi formaran part “l’Alcalde o el regidor en qui delegue, el Cronista Oficial i un representant de Xinosa”.
A continuació, el compromís principal es troba en “actuar sobre la coberta, ja que és el primer pas per a evitar filtracions d’aigua a l’interior. Sobretot, primer caldrà assegurar la part de l’aleró que ha caigut per a evitar danys a peatons”, com ha especificat Amat. No obstant això, la situació econòmica del consistori “no permet dur endavant aquestes tasques, per la qual cosa necessitarem l’ajuda i suport tant de la Diputació d’Alacant com de la Generalitat Valenciana”.