Trobada 2023 en Novelda

La XXVI Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó tendrá a Monóvar como lugar de encuentro el próximo 28 de abril, que este año tiene como lema “Fem poble, parlem valencià”.

El evento está organizado por los centros educativos y colectivos monoveros, la Coordinadora per la Llengua (CPL) Terres del Vinalopó – Escola Valenciana y el Ayuntamiento de Monóvar.

La Trobada contará con la participación de los centros educativos de l’Alguenya, la Romana, Monòver, Petrer, Novelda, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares, Montfort, Elda i el Pinós, así como colectivos sociales y culturales, la Universitat d’Alacant y l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El Programa

9:00 horas: concentración y almuerzo en el antiguo campo de fútbol de Las Moreras.

10:00 horas: pasacalles con la Muixeranga Valls del Vinalopó, nanos i gegants i colles de música i danses populars de la comarca.

10:30 horas: acte d’inauguració a la plaça de la Sala.

11:00-12:30 horas: tallers escolars, activitats de promoció lectora, fira d’associacions i editorials, exposició de dibuixos, rutes culturals, mural col·lectiu de Zoo Il·lustrat i pilota valenciana.

13:15 horas: concert de La Factoria de Sons.

Asistentes

Hasta el momento han confirmado su asistencia la presidenta i la vicepresidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena i Imma Garrigós i Albert, respectivament; l’alcalde i el regidor d’Educació de Monòver, Loren Amat Poveda i Xavi Guardiola Deltell, respectivament; Brauli Montoya Abat, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com representants municipals del Pinós, l’Alguenya, el Fondó de les Neus, la Romana i Petrer.

26 anys de Trobades

Aquesta representa la 6a Trobada de les Valls del Vinalopó a Monòver, després de les de 1996, 2000, 2006, 2013 i 2018. Els centres educatius de la comarca, en col·laboració amb la CPL Terres del Vinalopó-Escola Valenciana, organitzen aquesta acció des de fa vint-i-sis anys en homenatge a aquelles persones que fan i són escola, escola en valencià, com mestres, famílies i activistes per l’ensenyament en valencià del territori. Entre les demandes, que el valencià siga el centre del sistema educatiu, oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià i garantir el criteri de continuïtat pel que fa al pas de primària a secundària.