El pròxim dilluns, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de la Dona i Monòver s’ha sumat, un any més, a aquesta iniciativa.

Des de les regidories d’Igualtat, Cultura i Mitjans de Comunicació han preparat una programació especial per tal de celebrar aquesta fita, tot seguint les mesures sanitàries i d’higiene a conseqüència de la propagació de la COVID-19.

Així, el matí de dilluns, des de les 8:00 h. fins a les 13:00 h. Ràdio Monòver ha preparat una programació especial del Dia de la Dona conduït per Marian Díez, Èlia Armero i Inma Llopis, amb la col·laboració de Laura Vidal. Un programa en directe que es durà a terme a peu de carrer, davant el Mercat Municipal de Monòver.

Durant les cinc hores de ràdio passaran pels micròfons nombroses invitades, totes elles dones, com ara Laura Díaz, Maria Deltell, Consol Payá, Lorena Vidal, Lourdes Palomares, entre moltes altres.

Emilio Martínez, regidor de Mitjans de Comunicació, explica que aquesta idea “de traure la ràdio al carrer en un dia tan assenyalat, ens va semblar molt apropiada, sobretot, tenint en compte que volíem aquest 8 de març solament hi participaren veus femenines, tant conduïnt el programa com d’invitades”.

Amb aquest programa “es pretén donar veu a totes les dones invisibles i també a dones rellevants en diferents àmbits socials i polítics”. A més a més, a conseqüència de la pandèmia “enguany no podrem manifestar-nos i omplir els carrers reivindicant la igualtat, per la qual cosa, amb aquesta programació les dones estaran presents als mitjans de comunicació locals”.

Per altra banda, per tal de commemorar aquesta fita la Regidoria d’Igualtat ha preparat diverses activitats en coordinació amb els col·legis de Monòver, el Centre Ocupacional El Molinet, així com alumnes de l’ESO, tant de l’IES Enric Valor com del Col·legi Divina Pastora de Monòver.

Pel que fa als treballs duts a terme a les escoles, Pilar Seller, regidora de l’àrea explica que “consisteix en un collage en el qual ha participat tot l’alumnat. El resultat d’aquests dibuixos estarà penjat en dos rètols a la façana de l’Ajuntament de Monòver”. A més a més, tant les escoles com el C.O. El Molinet també podran penjar el seu rètol. D’aquesta manera, “totes les xiquetes i xiquets de Monòver podran vore com llueix el seu dibuix”, destaca Seller.

Mentre que l’alumnat de secundària participarà, com ve sent habitual, “en el IX Concurs de Cartells del Dia de la Dona”, com apunta la regidora d’Igualtat.

Enguany, el jurat està format per persones vinculades al món de les Belles Arts i, “des de la regidoria agraïm la seua participació”.

Els premis per als tres finalistes són: un ordinador, un televisor i una tauleta electrònica, guardons que han estat possible gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana.

Ambdós esdeveniments seran retransmesos via streaming, per a que tot l’alumnat puga estar present en les dues inauguracions, ja que a conseqüència de la COVID-19 les actuals normes sanitàries obliguen a evitar aglomeracions. Com cada any, es llegirà un manifest al voltant de les 13.00 h. abans de la inauguració de l’exposició dels cartells.

Des de la Regidoria d’Igualtat “agraïm la gran implicació i el gran treball tant de l’alumnat monover com dels centres educatius, els quals han demostrat, un any més, que és des de l’educació on s’ha de treballar la igualtat, ja que és la base per a que les generacions futures gaudisquen d’una igualtat real i efectiva entre homes i dones”.

A més a més, cal destacar que “per tal de celebrar el mes de març, mes de la igualtat, des del dia 1, l’Ajuntament compta, per primera vegada, amb una agent d’Igualtat”. Així, “treballem i apostem per a aconseguir que Monòver siga una societat cada vegada més justa tant per a les dones com per als homes i construïm una societat igualitària”.

Pel que fa a la cultura, Júlia Tortosa, Regidora de l’àrea, destaca aquesta data com “una de les importants al calendari anual” i explica que “la celebració d’aquest 2021 s’adapta a les restriccions que imposa la realitat sociosanitària que estem vivint”.

En aquest sentit, és important “visibilitzar aquest dia les desigualtats estructurals que encara patim les dones”. Des de la Regidoria de Cultura “sempre oferim l’espai del Kursaal Fleta per a exposar els dibuixos que fa l’alumnat dels centres educatius monovers, així com la Biblioteca”. Uns dibuixos que reflecteixen “diferents maneres de reivindicar la igualtat entre els homes i les dones”.

Així mateix, “de manera transversal, intentem pal·liar aquestes diferències des del món de la cultura”. Així, “cada any solem incloure obres que estan protagonitzades per dones, perquè és important que no solament les xiquetes, sinó els xiquets tinguen referents literaris femenins”, apunta Tortosa.

Així mateix, des de la Biblioteca “dediquem esforços importants en aquesta línia i fem guies de lectura amb obres protagonitzades per dones, organitzem xerrades, com ara amb la Universitat d’Alacant, que tracten diversos assumptes relacionats amb la igualtat i intentem que a algunes actuacions musicals també estiguen presents les dones cantants, músiques i compositores”. En aquest sentit, “la darrera activitat que vam dur a terme va ser l’exposició de ‘Dones pioneres a les bandes de música’, la qual no es va poder lluir com calia, a conseqüència de les restriccions, i esperem tornar-la a portar en el futur”.

La propera activitat relacionada amb la reivindicació del paper de les dones en el món de la cultura “serà després de l’exposició del 8 de març, una mostra sobre Carmelina Sánchez Cutillas”, anuncia la Regidora de cultura.