L’Ajuntament de Monòver ha presentat a la Conselleria de Cultura la seua candidatura per a convertir-se en Capital Cultural Valenciana 2024.
La motivació que ha propiciat sol·licitar aquesta candidatura és la necessitat d’implicar als joves en la vida cultural de la ciutat.
Fent la vista enrere, concretament durant els anys cinquanta del segle XX, es va dur a terme el ressorgiment d’un important moviment cultural a Monòver. L’interés per la literatura, la pintura i la fotografia va suposar l’eclosió de tertúlies i exposicions, que reunien al municipi a intel·lectuals i artistes de renom.
Seguint l’estel que es va perdre anys enrere, ara s’aposta per la valoració del patrimoni, traduït en la recuperació de diferents espais, així com en la programació d’activitats diverses com ara rutes, visites guiades, xarrades, exposicions… que compten amb una magnífica acollida.
Aquesta situació posa de manifest la necessitat de posar la mirada en allò que identifica als monovers i monoveres, que forma part de les arrels, i mostrar la riquesa que pot complementar l’oferta cultural i patrimonial de la comarca.
D’ací naix, “Monòver, cultura d’arrels”, el lema amb el qual la ciutat es presentan a la candidatura de Capital Valenciana de Cultura.
Aquesta candidatura s’esdevé una oportunitat per a seguir impulsant la cultura, perquè siga un element d’identificació local i permeta ampliar l’oferta cultural per al públic en general, amb la mirada especialment posada en els més joves i la seua implicació activa en l’activitat cultural de Monòver i les seues associacions, ja que caldrà la seua col·laboració per a la generació de continguts culturals, entre altres aspectes.
A banda de la programació estable de cultura, com ara arts escèniques i visuals, música, literatura i animació lectora, exposicions, patrimoni i cultura popular, cal remarcar esdeveniments importants que s’han previst per al 2023 com ara la commemoració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor monover José Martínez Ruiz, “Azorín”, al voltant del qual s’ha preparat una llarga llista d’activitats.
A més, Monòver serà seu de dos importants trobades: una trobada de randeres i una altra de Nanos i Gegants.
Així, la concessió de la Capitalitat Cultural pot suposar un salt qualitatiu remarcat per a Monòver, ja que a banda del reconeixement que se li atorga a les capitals culturals valencianes, aquestes comptaran amb una dotació de
100.000 euros de la Conselleria per al municipi major de 5.000 habitants, que seria el cas de Monòver, que potenciaria l’organització d’actes culturals, i se li ofereix un programa gratuït d’activitats culturals organitzades pels grans centres culturals de la Generalitat Valenciana.
El període de capitalitat coincidirà amb l’any natural, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2024. Es tracta d’un nomenament que es du a terme cada any mitjançant un procediment obert de lliure concurrència per als municipis valencians que vulguen formar-hi part.