Les Secretaries Autonòmiques d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge han organitzat una reunió en contestació a la sol·licitud de l’Ajuntament de Monòver per al pròxim dijous, 25 de març, a les 13:00 h.
L’assumpte a tractar en aquesta reunió està relacionat amb els projectes d’instal·lació de plantes solars al terme municipal de Monòver.
A aquesta cita, la qual serà telemàtica, està previst que hi participen la Secretària Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco Ripoll, la Secretària Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón Marco, la Directora General de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo Marín, així com el Director General de Desenvolupament Rural, David Torres García, el Director General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental, Benjamín Pérez Rocher i el Director General de Transició Ecològica, Pedro Fresco Torralba.
Pel que fa a l’Ajuntament de Monòver estaran presents, l’Alcalde de Monòver, Alejandro García, Lorenzo Amat, Regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, així com Emilio Martínez, Regidor de Comerç i Mercat i Segis Moran, Secretari GPM, Podem + Compromís.
Els representants del govern municipal traslladaran als membres de Conselleria “la seua voluntat de regular la implantació d’aquestes plantes solars, controlar com es farà i, sobretot, que haja un número màxim d’hectàrees a ocupar”, asseguren des del consistori.
Ara per ara a Monòver “no hi ha cap ordenança que regule aquesta situació concreta. De fet, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) vigent és de l’any 1985 i hi ha un nou Pla en tràmit”, informen. “En aquest nou Pla sí es protegeix paisatgísticament el Pla del Manyà”.
Per tant, una de les condicions que es traslladarà a la reunió de demà, dijous, és precisament aquesta: “que es respecte el PGOU que està en tràmit i el que allí es defensa, així com reduir el nombre d’hectàrees en les quals s’implanten les plaques solars”.
I és que, segons destaquen des del govern municipal “ens trobem en condicions de negociar, tant amb l’Estat com amb la Conselleria, encara que oposar-nos a aquest projecte és inviable”. Així, algunes de les consideracions “que traslladarem a les Secretaries Autonòmiques és la nostra voluntat de vigilar aquesta instal·lació. També demanarem que les plaques s’integren en el paisatge, que tinguen una alçada suficient per tal que el ramat puga passar-hi per baix, que es respecten les vies pecuàries, que no es trenquen els bancals i es respecte la pedra seca…, entre d’altres assumptes”.
A més a més, algunes Plataformes ciutadanes que s’han creat espontàniament a Monòver preocupades per la instal·lació dels panells solars s’han posat en contacte amb l’Ajuntament i “ens han traslladat algunes idees i punts pel que fa a la instal·lació d’aquests, els quals defensarem en la reunió esmentada”, destaquen.
Una vegada passe la reunió “està previst convocar el Consell de Medi Ambient per tal d’explicar els punts, els projectes i les respostes de la Conselleria en aquest àmbit. A més a més, s’informarà de tot el contingut a la població en general”.
Regulacions estatals i autonòmiques en matèria energètica
El Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021 estableix que “d’ací a 2030, caldrà augmentar de manera considerable la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts energètiques”. En aquets termini “s’augmentarà la cooperació internacional per a facilitar l’accés a la investigació i a la tecnologia relatives a l’energia neta, incloses les fonts renovables, l’eficiència energètica i les tecnologies avançades i menys contaminants de combustibles fòssils, així com promoure la inversió en infraestructura energètica i tecnologies netes”.
Per tant, el PNIEC 2021-2030 “constitueix el full de ruta per a la pròxima dècada per tal d’arribar als compromisos d’Espanya en matèria d’energia i clima, així com el ferrament de planificació energètic a medi termini per a la reducció d’emissions de GEI”.
Pel que fa als objectius concrets a 2030, el document inclou, entre d’altres, “el 23% de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en relació al 1990, el 42% de participació de renovables sobre l’ús final de l’energia, el 39,5% de millora de l’eficiència energètica i el 74% d’energia renovable en la generació elèctrica”.
Per la seua banda, el passat 7 d’agost de 2020 el Consell va decretar algunes mesures per a accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables per l’emergència climàtica i la necessitat de “la urgent” renovació econòmica.
Així, tal i com promulga el Decret, “el sector de les energies renovables, i més concretament el de les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de la conversió d’aquestes energies en electricitat, són un dels eixos fonamentals d’aqueix canvi de model, principalment perquè l’energia elèctrica s’ha fet universal i essencial en estar present en quasi totes les activitats humanes actuals, a més que s’espera que ho faça cada vegada en més camps en el futur immediat, resultant insostenible la seua cobertura mitjançant la utilització de centrals basades en combustibles fòssils”.